Essentiële oliën

Een heel krachtig product dat je leven kan veranderen

Een druppeltje muntolie in de ochtend kan ervoor zorgen dat je de dag een stuk energievoller begint dan dat je bij het wakker worden dacht. Om stress te verminderen kan lavendelolie verspreiden in je woning veel goeds brengen. Niet bij iedereen is de uitwerking hetzelfde en het lijkt misschien een illusie, maar bij goed gebruik kunnen essentiële oliën je leven veranderen.

Carla Hulleman ondervond het zes jaar geleden aan den lijve. Nadat ze jarenlang met darmklachten liep, hanteerde ze op aanraden een essentiële olie. Haar lichamelijke problemen verdwenen met als gevolg dat ze er alle ins en outs over wilde weten. Nu wil ze wel van de daken schreeuwen hoe eenvoudig het kan zijn om (lichamelijke) klachten te verminderen. “Het kan mensen enorm helpen bij soms simpele aandoeningen. Een essentiële olie kan zorgen om te aarden en zorgen voor ontspanning”, aldus Carla.

Synthetisch nagemaakt

Een essentiële olie is kort gezegd de werkzame stof uit planten die wordt gebruikt voor de gezondheid van mensen. Het sap wordt uit de plant gedrukt, wat de pure olie oplevert. De stof wordt met niets gemengd, waardoor de essentiële olie overblijft. Er zijn drie basismanieren voor gebruik: innemen, smeren en diffusie (verspreiden).

Carla: “Diffusen werkt het snelst. Door heel even aan een open flesje te ruiken, wordt de geur direct opgenomen in de hersenen. In ons lichaam verloopt de communicatie via hormonen, dit zijn dezelfde communicatiemoleculen die ook in planten zitten. Je opent het flesje, de geur komt naar boven en brengt een nieuwe boodschap naar je hersenen.”

De kosten per olie zijn zeer verschillend. Flesjes variëren van 9 tot 400 euro. Rozenolie bijvoorbeeld, is erg duur. “Het is moeilijk verkrijgbaar, moet op het juiste moment worden geoogst en is bewerkelijk. Citrusolie daarentegen, is heel makkelijk verkrijgbaar. Sterker, je kunt van een citroen de schil dubbeldrukken en zo de essentiële druppels uit de citrusvrucht halen. Die olie is dus veel goedkoper. ”Vanwege de hoge prijs van veel essentiële oliën zijn er veel namaakproducten. “Een essentiële olie is een van de meest vervalste producten die er zijn. Waarom denk je dat een flesje olie zo goedkoop bij de drogist kan liggen? De oliën worden voor een groot deel synthetisch nagemaakt. Gebruik je die om op je huid te smeren, dan smeer je een synthetische laag op je huid. Waar je bij een essentiële olie genoeg kan hebben om even de dop van het flesje af te draaien en een vleugje lavendel op te snuiven, zal dat bij een niet-essentiële olie geen of nauwelijks effect hebben. Cassia en kaneel lijken enorm op elkaar. Pure kaneel is een heel kostbare olie, cassia lijkt op kaneel maar heeft een meer chemische samenstelling. Als je dat niet weet, lijkt het of je bij de drogist een flesje kaneelolie koopt, maar je krijgt net iets anders. Op het etiket staat het wel, maar vaak is het heel onduidelijk.”

Gebruik door masseurs

Masseurs kunnen essentiële oliën op verschillende manieren gebruiken. Carla: “Je kunt bijvoorbeeld één druppeltje AromaTouch-olie door de olie doen die je op je hand hebt. AromaTouch zorgt ervoor dat alle melkzuur wordt opgelost en afgevoerd. De knopen gaan los en niet ergens anders weer vastzitten.” Een andere mogelijkheid is om tien druppels door een heel flesje massageolie te doen. “Ik kies zelf vaak voor de eerste methode, omdat niet iedereen hetzelfde nodig heeft.

”Een derde mogelijkheid is een druppeltje pure olie op de plek te doen die extra aandacht nodig heeft. Carla: “Je kunt bijvoorbeeld bij een vrouw die binnenkomt alvast een druppeltje essentiële olie op de schouders doen. Als je daarna de hele massage doet en je komt bij de schouders en nek, merk je dat de spierspanning weg is.”

“Een essentiële olie kan zorgen om te aarden en zorgen voor ontspanning”

Krachtig product

Mede hierom vindt Carla het belangrijk dat erover wordt gesproken en dat deze duidelijkheid er is. “Een essentiële olie is een heel krachtig product. Als je er te veel van gebruikt, is het niet goed. Ik geef mensen altijd een gebruiksaanwijzing mee, maar als je nieuwsgierig en ondernemend bent en jezelf goed op de hoogte stelt, kun je olie ook prima zonder hulp gebruiken.

Je moet nadenken bij wat je doet. En elke plant is anders. Kruidnagelolie is heel sterk, daarvan moet je niet twaalf druppels per dag gebruiken. ”Er zijn verschrikkelijk veel verschillende oliën en daar komen er alleen nog maar meer bij, vertelt Carla. “We worden steeds handiger en slimmer om olie uit planten te krijgen. Vrijwel alle specerijen zijn goed voor het immuunsysteem. Je kunt het zo gek niet bedenken aan klachten, of er is wel een olie die er tegen kan helpen. Met mijn darmen had ik echt alles geprobeerd, olie bleek dé oplossing. Maar je kunt ook denken aan brandwonden of burn-outklachten. Bij snijwonden werkt helichrysum olie enorm goed. Een druppeltje op een snee, je drukt de huid dicht en het blijft goed. Het is ongelooflijk. Wie snel neerslachtig is, kan veel hebben aan citrus in combinatie met munt. Citrus werkt positief op de creativiteit. Het lichaam denkt: hé, laten we iets leuks gaan doen!”

Wie is Carla Hulleman?

Carla Hulleman is eigenaar van Olieverdieping.nl. Daarmee verkoopt ze essentiële oliën van het merk doTERRA en geeft ze workshops en trainingen aan particuliere gebruikers en masseurs. De producten zijn niet in de winkel te koop, maar via een netwerk van 4 miljoen ‘wellness advocates’ wereldwijd. Carla is met Olieverdieping een van hen. Carla is ook schoonheidsspecialiste en masseur en gebruikt de oliën in haar eigen praktijk.

Erkend

Carla is absoluut niet tegen medicijngebruik, maar vindt wel dat het benutten van medicijnen en essentiële oliën meer gelijk zouden moeten opgaan met elkaar. “Ze kunnen ondersteunend aan elkaar werken. Mensen die heel lang veel medicijnen gebruiken, kunnen daar last van krijgen. Pepermunt en sinaasappel kunnen ervoor zorgen dat je lichaam weer aangaat. Of de farmaceutische industrie hier misschien niet blij mee is? Ze zouden er júist blij mee moeten zijn! De werking van oliën wordt ook zeker wel erkend. In wachtruimten van ziekenhuizen bijvoorbeeld, waar mensen zitten met stress, wordt er soms een druppel olie in een diffuser gedaan wat ontspannend werkt in de ruimte. In Amerikaanse ziekenhuizen wordt al veel meer met essentiële oliën gewerkt. ”Nee, niet voor alles is een oplossing, maar, zegt Carla, “de natuur heeft veel te bieden. Natuurlijk, er zullen altijd dingen zijn die we niet kunnen oplossen. Voor ouderdom heb ik geen oplossing. En nee, niet alles wordt honderd procent beter, maar wel 75 procent. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen gebaat is bij het gebruik van essentiële oliën.”

Werking veelgebruikte oliën

  • Lavendel: ontspanning
  • Jasmijn: goed voor de huid en positiviteit
  • Bergamot: kalmeert de huid
  • Munt: verkoelend en verkwikkend
  • Citroen: verkwikkend
  • Petitgrain: ontspanning
  • Melaleuca: goed voor haar, huid en nagels